fredag 18. oktober 2013

Frukt & Grønt

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er frukt & grønt, jeg har valgt å fokusere på frukt delen fordi jeg hadde muligheten til å ta bilde av et epletre. Så ideen for begge disse bildene var vel hovedsakelig å få tatt et fint bilde av epler på et epletre.

Jeg har lært at det er ganske vanskelig å ta gode bilder av små ting som befinner seg et stykke unna. På noen av bildene jeg tok brukte jeg et veldig stort objektiv på 200mm. Det var vanskelig å holde oppe og bildene ble gjerne litt uklare, men det stoppet ikke meg. Her er de to beste bildene jeg fikk:

Dette bildet er tatt med det gylne snitt i tankene, men på grunn av objektivet har motivet flyttet litt på seg. Hovedvirkemidlet er hovedsakelig farger. Kontrasten på fargene i dette bildet er ikke særlig stor, men fargene spiller fortsatt en viktig rolle. Den hvite mosen bryter på dominansen grønn har i bildet, og gjør bildet mye mer spennende enn om den ikke hadde vært der. 
Lyset i det originale bildet var veldig gulgrønt, så det fikset jeg på inne i Adobe Photoshop med Auto Color.

Jeg liker dette bildet spesielt godt på grunn av mosen som dekker greinen. Men noe jeg ikke er så fornøyd med er at flere steder i bildet er utbrent.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/4, eksponeringstid 1/100 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret litt, og brukt funksjonen Auto Color i Adobe Photoshop.

Dette bildet er også tatt med det gylne snitt i tankene, men her ser ut det litt bedre enn i det forrige bildet. Hovedvirkemidlet er kontrasten mellom det lysegrønne eplet og de bladene solstrålene treffer, og de mørkere bladene i bakgrunnen. 
Det at bakgrunnen på dette bildet er mørkere og altså mer forskjellig fra eplet, enn på det andre bildet gjør at motivet trer mer fram i dette bildet og blir mer tydeligere.
Lyset i det originale bildet var litt for sterkt og lyst, så det fikset jeg på inne på Adobe Photoshop.

Jeg liker dette bildet veldig fordi eplet er mye lettere å se i dette bildet foran den mørkere bakgrunnen i forhold til en god del andre bilder jeg tok.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/4, eksponeringstid 1/100 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet litt, og brukt funksjonen Auto Color i Adobe Photoshop.

Sort/Hvitt

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er sort/hvitt, et egentlig veldig fritt tema. Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg føler meg ovenfor slike frie temaer, de gjør at jeg kan velge akkurat hvilket bilde jeg selv ønsker, men det er vanskelig å vite hvilket bilde jeg liker best. Spesielt om de ikke har noe med hverandre å gjøre for da har de ikke en felles faktor jeg kan dømme dem etter. Jeg har tatt veldig mange bilder i det siste, det gjorde det vanskelig å velge. Så har det seg slik at jeg har vært på klassetur til Frankrike i løpet av denne perioden vi har arbeidet med disse temaene. Begge bildene her er i fra denne turen.



Bildet av denne hunden var tatt når jeg var i Ouistreham, en liten havnelandsby i Normandie. Jeg hadde ingen idé i tankene når jeg tok bildet, jeg tok det bare som et blinkskudd av en hund som gikk rundt i gatene. På grunn av dette har jeg ikke egentlig komponert bildet, men ved et tilfelle er det gylne snitt med i bildet.

Jeg er veldig fornøyd med dette bildet med ranke på at det bare var et blinkskudd. Noe jeg har lært er at det er lett for at deler av motivet kan forsvinne når man endrer til sort/hvitt fordi partiet er for mørkt/lyst, på grunn av dette har jeg måtte endre på kontrasten i bildet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/200 sek, ISO 800. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har redigert bildet om til sort/hvitt og endret på kontrasten i bildet.



Dette bildet er et detaljbilde av Eiffeltårnet i Paris. Ideen med dette bilde var at jeg ønsket å ha et detaljbilde fra det vakre stålverket til tårnet med dens mange fine linjer.

Jeg komponerte dette med det gylne snitt i bakhodet. Hovedvirkemidlet i bildet er linjer som det finnes flere variasjoner av: rette, buede og diagonale linjer. Et annet viktig virkemiddel er kontrasten mellom den lyse himmelen og den mørke strukturen på tårnet. Solen var bak et lag av skyer så jeg fikk en effekt av motlys som skaper en silhuett, men den er ikke fult så sterkt at tårnet ble helt ensfarget.

Jeg har lært at når farger taes vekk og motivet blir ganske ensfarget, forsterkes fasongen, eller i  dette tilfellet strukturen, på motivet. Jeg liker veldig godt hvor rent og enkelt dette bildet ble, og hvordan en kan se strukturen på Eiffeltårnet detaljrikt.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/29, eksponeringstid 1/80 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har redigert bildet om til sort/hvitt og endret på kontrasten i bildet.

Selvportrett

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er selvportrett, et tema som faktisk er veldig vanskelig å arbeide med. Du er ikke bare fotografen, men du er også modellen og en del av publikumet. Jeg gikk inn i denne oppgaven ganske så usikker, men jeg syntes det har gått bra, og jeg har lært å ikke være så veldig selvkritisk, og at ikke gjerne er så gale som det høres ut som. Her er de to bildene jeg var mest fornøyd med:




Jeg hadde en idé om å ta et bilde som representerer det å føle seg liten og ikke god nok. Jeg ser for meg denne sinnstilstanden som noen som har gått seg vill, dypt inne i en mørk skog, hvor det mørke representerer alle de dumme og negative tankene som får en til å føle seg som om man ikke er god nok, og dermed liten og ubetydelig.

Så for å illustrere denne ideen har jeg puttet meg selv inn i en skog. For å få det til å virke veldig mørk rundt meg har jeg stilt inn kameraet på en veldig kort lukkerhastighet og en lav ISO. For å få fokus på fjeset mitt hvor en kan se konflikten som foregår inne i hodet mitt, har jeg stilt inn kameraet på en veldig stor blenderåpning og rammet inn fjeset mitt med et lyst skjerf og den lyse pelsen på hetten jeg har over hodet. Teksturen på pelsen på hetten gjør bildet veldig taktilt, en føler at en kan kjenne hvor myk den er. Når en tar på noe mykt for å kjenne på hvordan det føles, bruker en forsiktige hender og sakte bevegelser, som om det er noe veldig skjørt noe. Det at denne pelsen er rundt hodet mitt gir en inntrykk av at hodet, eller mer korrekt, det inne i hodet: sinnet (tankene dine og den du er) er veldig skjørt, og at en må være veldig forsiktig med det.

Jeg er veldig fornøyd med hvordan dette bilde endte opp og at jeg ikke måtte etter-redigere det for å få det slik jeg tenkte å ha det.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/1.4, eksponeringstid 1/800 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Takk til Kristina for å hjelpe meg med å ta bildet!



Jeg hadde egentlig ikke en idé for det andre bildet mitt, men jeg prøvde meg litt ut med å ta bilder av meg selv. Jeg bestemte meg for at jeg ville gå litt "up close and personal", og prøve å få et naturlig bilde hvor jeg ikke gjør meg til eller spiller. For å få dette til tenkte jeg på ting som gjør meg glad for å prøve å fange et ekte smil, noe som jeg tror du skjønner jeg var suksessfull med. :)

For å gjøre bildet litt spennende og estetisk tok jeg med litt av genseren jeg hadde på meg fordi grønnfargen på den syntes jeg passer veldig godt til hårfargen min. Jeg har brukt en ganske så stor blenderåpning som gjør at genseren min er litt uklar, og ser derfor mykere ut. En annen ting med genseren min er at teksturen på den er også veldig taktil. Når du ser den tenker du på hvordan den kjennes å ta på.
Er et viktig virkemiddel jeg har brukt for å forsterke taktiliteten på genseren er lyset. Lyset har jeg fått til ved å plassere meg bak en gardin, vendt mot vinduet som har persiennene nede, på denne måten får jeg et veldig naturlig og mykt lys. Andre virkemidler er kontrasten mellom det lyse fjeset mitt og det ellers så mørke omgivelsene mine, og fargene i seg selv som er veldig naturlige farger.

Jeg er utrolig fornøyd med dette bildet og likte veldig godt de myke tonene jeg fikk til. Noe jeg ikke er så fornøyde med er at man kan se en liten del av øyenbrynet mitt. Det irriterer meg litt, men er nok bare min indre (selv)kritiker.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/2.8, eksponeringstid 1/25 sek, ISO 400. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Høst

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er høst og mens jeg har arbeidet med det har jeg lært at det er faktisk litt vanskelig å ta fine høst bilder. Lyset er veldig viktig å få i riktig mengde og fra riktig sted for at ikke fargene skal bli feil. Så det har vært vanskelig, men her er de to beste bildene jeg fikk:



Dette bildet var jeg så heldig å få tatt når vi var på klassetur til Caen i Frankrike. Motivet var en idé jeg har lenge hatt lyst å prøve ut, dvs å ta bilde inne i en allé med høstløv på bakken, så jeg er veldig fornøyd med å få ha tatt dette bildet.

Bildet komponerte jeg med linjer veldig mye i tankene, og jeg var veldig opptatt av å få den dybdefølelsen som jeg har oppnådd. Andre vikemidler jeg har brukt er kontrasten mellom de gulgrønne løvene som henger på trærne, og de rødbrune løvene som ligger på bakken, og lyset og skyggene det danner på bakken. Disse virkemidlene er med på å forsterke høstfølelsen jeg får når jeg ser bildet.
Lyset i det originale bildet var litt lysere enn det jeg ønsket, så det fikset jeg i Adobe Photoshop med å redigere kontrasten og lysstyrken.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/8, eksponeringstid 1/80 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet litt, og endret på kontrasten og lysstyrken i Adobe Photoshop.



Dette syntes jeg også er et veldig flott høst bilde. Jeg hadde egentlig ikke en idé om å ta et slikt bilde, men når jeg gikk rundt i Nygårdsparken på utkikk etter noe å ta bilde av så jeg denne benken og tenkte at det ville bli et flott høstbilde. Massen med rødbrune løv som ligger på bakken i bakgrunnen gir en veldig tydelig høstfølelse, men en annen detalj jeg liker veldig godt er at benken er våt med regnvann, noe som er typisk for høst i Bergen.

Når jeg komponerte dette bildet ville jeg ta det bak fra siden av benken slik at jeg fikk med detaljen på armlenet og høstløvet i bakgrunnen. Virkemidler jeg har brukt for å formidle temaet høst er fargen på løvene på bakken, og lyset som treffer benken og avslører at den er våt.
Jeg var veldig heldig med lyset i dette bildet, og er veldig fornøyd med måten det lave morgenlyset reflekteres i vannet på benken. Det eneste jeg ikke er så fornøyd med bildet er den kjedelige grå veien oppe til høyre i bildet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/6.3, eksponeringstid 1/50 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.