torsdag 19. desember 2013

God Jul og Godt Nytt År!


Jeg ønsker alle en god jul og ett godt nytt år. Sees igjen i det nye året! :)

torsdag 12. desember 2013

Photoshop oppgaver: Etikett

I de siste ukene har vi arbeidet med to forskjellige Photoshop oppgaver. Vi fikk i oppgave å designe en enkel etikett med Frukt og Grønt som tema. Jeg har fokusert på frukt-delen av oppgaven, og har løst oppgaven på denne måten:

Først tok jeg uendelig mange bilder av epler og klementiner fra forskjellige vinkler og i forskjellige lys. Etter å ha sett på bildene fikk jeg en idé for hva produktet kunne være: En smoothie. Etter å ha idé-myldret navn til produktet kom jeg på ordspillet "Sweet Clementine" som høres ut som "Sweet Valentine". "Sweet" er en del av navnet fordi klementiner og røde epler er søte. Etter å ha funnet ut hva som skulle stå på etiketten begynte jeg å skisse ideer til hvordan den kunne se ut. Ut i fra skissen fant jeg disse tre bildene som jeg mente ville passe best med ideen min:



Etter å ha valgt ut bildene brukte jeg "Quick Selection Tool" og "Magic Wand Tool" for å klippe ut fruktene, og "Move Tool" for å flytte dem over over til et rent lerret på 9,66 cm x 9,89 cm. Når jeg hadde flytte bildene over til lerretet brukte jeg funksjonen "Refine Edge: Soft" for å gjøre kantene på modellen mykere og for at det ikke skulle se ut som om det var så veldig klippet og limt inn. Etter det gikk jeg over med "Eraser Tool" for å fin pusse på kanter og områder hvor den gamle bakgrunnen fra bildet med modellen fortsatt var på. 

Etter å ha gjort dette gjorde jeg fruktene usynlige for å fokusere på det som skulle være bakgrunnen til etiketten. Jeg brukte "Eyedropper Tool" og fanget en dyp rød farge fra et av eplene og en flott oransje farge fra den ene klementinen. Så brukte jeg "Rectangle Tool" og lagde loddrette striper som veksler mellom rød og oransje til bakgrunn. Oppå bakgrunnen brukte jeg "Rectangle Tool", "Rounded Rectangle Tool" og "Ellipse Tool" til å forme tilsammen et hvit felt hvor bidene av frukten og teksten skal stå.

Når jeg hadde lagd bakgrunnen begynte jeg med teksten. Jeg bestemte meg for å bruke fonten "Britannic bold". Jeg valgte å la beskrivelsen av hva produktet er (SMOOTHIE) være svart og bare versaler. Jeg brukte funksjonen "Warp Text: Arc" og buet teksten litt for å gjøre bildet litt mer dynamisk. Alt dette gjorde jeg fordi det får teksten til å stå mer ut. Fargen gjør det lettere for kjøpere å se hva produktet er. Det at teksten står i bare versaler er også med på å fange blikket til potensielle kjøpere. Under overskriften står en beskrivelse av hvilken smak produktet har. Denne teksten er i samme oransje farge jeg fanget opp i fra klementinen, og den har bare versaler på begynnelsen av hvert ord. Etter å ha lagd til tekstboksene plasserte jeg dem slik jeg ønsket å ha dem.

Når teksten var på plass gjorde jeg fruktene synlig igjen. Jeg brukte så funksjonen "Free Transform" og forminsket fruktene slik at de hadde passe størrelse til hvor jeg hadde tenkt å plassere dem. Jeg valgte å ha bildet av eplet og den hele klementinen litt stort slik at potensielle kjøpere skjønne hva produktet inneholder. Skallbitene valgte jeg å bruke til å på en måte ramme inn teksten "Sweet Clementine". 

Den ferdige etiketten er ganske så balansert, men det at overskriften er bøyd gjør at den ikke er så statisk som den ville ha vært uten. Jeg er ganske fornøyd med hvordan etiketten ble til slutt, og jeg likte spesielt godt de friske fargene jeg brukte. Slik ser det endelige resultatet mitt ut.



Photoshop oppgaver: Tommelise

I de siste ukene har vi arbeidet med to forskjellige Photoshop oppgaver. Vi fikk i oppgave å montere seg selv og/eller andre inn i et annet bilde slik at de ser ut som minimennesker (som Tommelise & Tommeliten). Jeg valgte å løse oppgaven på denne måten:

Først fikk jeg Chung Cao til å være modell for meg, og så tok jeg bilder av potensielle bakgrunner til de ideene jeg hadde. Jeg endte opp med å velge disse to bildene:



Jeg åpnet så bildene hver for seg i Photoshop, og brukte "Quick Selection Tool" og "Magic Wand Tool" for å klippe ut modellen, og "Move Tool" for å flytte henne over på det andre bildet. Når jeg hadde flytte modellen over til bakgrunnen gikk jeg inn på "Free Transform" og endret størrelsen slik at hun ville passe bedre inn i bildet, og selvfølgelig, se enda mindre ut. Deretter brukte jeg funksjonen "Refine Edge: Soft" for å gjøre kantene på modellen mykere og for at det ikke skulle se ut som om det var så veldig klippet og limt inn. Etter det gikk jeg over med "Eraser Tool" for å fin pusse på kanter og områder hvor den gamle bakgrunnen fra bildet med modellen fortsatt var på. 

Deretter begynte jeg med skyggelegging, noe jeg ikke har noen erfaring med fra før av. Jeg brukte "Burn Tool: Shadow" til å litt skygge oppå høyre side av modellen, og til høyre for modellen. Skyggeleggingen var litt vanskelig, og jeg brukte mye tid på å bli fornøyd, men med tanke på at jeg ikke hadde noen erfaring med Photoshop-skyggelegging fra før av syntes jeg at jeg har gjort en god jobb.

Til slutt brukte jeg "Crop Tool" til klippe vekk litt av venstre siden av bildet. Og endte opp med dette som resultat:

onsdag 20. november 2013

Øving med Photoshop: Montasje

For øyeblikket eksperimenterer vi med Adobe Photoshop i timene. Her har jeg eksperimentert med å lage montasjer. Montasje vil si bilder som er klippet ut og limt sammen for å gi en eller annen mening eller et budskap. Her er noen av montasjene jeg lagde:


Denne montasjen lagde jeg først. Den er veldig enkelt satt sammen: bildene er bare forminsket og puttet rundt på bildet. Ellers har jeg bare brukt "brush tool" med sort farge for å gjøre overgangen mellom to av bildene litt mykere.

Denne montasjen gir en eventyrlig, høstlig og skogaktig følelse.



Dette er den andre montasjen jeg lagde. Her har jeg eksperimentert veldig enkelt med "quick selection tool" for å klippe ut bildene slik at de ble som enkelte objekter. Denne montasjen er bare for å illustrere, og ble gjort veldig fort, derfor er den veldig røff og ikke så finpusset.


Til slutt gikk jeg ut for å lage en montasje av bilder jeg tok på klasseturen i Frankrike. For å lage denne montasjen har jeg forminsket bilder, og brukt både "quick selection tool", "magnetic lasso, og "magic selection tool" for å klippe ut bildene slik jeg ville ha dem. Denne montasjen likte jeg veldig godt.

tirsdag 19. november 2013

Øving med Photoshop: Kopiering av områder på bildet

For øyeblikket eksperimenterer vi med Adobe Photoshop i timene. Her har jeg prøvd å lage et kopiere et område på bildet:



For å kopiere et område på bildet lager du først en kopi av bakgrunnslaget slik at du har det for sikkerhetsskyld. Etterpå så velger du verktøyet "Clone Stamp Tool", holder inne "alt" og klikker på det området du ønsker å gå ut i fra. Her er en av bildene jeg lagde på denne måten, og for å få ansiktet til å passe måtte jeg kopiere laget enda en gang, forminske bildet og holde inne "alt" og klikke på ansiktet i det nye laget.

Øving med Photoshop: Sort/Hvitt bildet med et farget område

For øyeblikket eksperimenterer vi med Adobe Photoshop i timene. Her har jeg prøvd å lage et sort/hvitt bilder med et farget område. Her er bildet jeg endte opp med:


For å lage et sort/hvit bilde med et farget område kopierte jeg bakgrunnslaget og brukte "black & white" justeringen på kopilaget. Så brukte jeg verktøyene "Quick Selection Tool" og "Magic Wand Tool" for å å merke de områdene jeg ville skulle være farget, og slettet de merkede områdene på kopilaget slik at man ser laget med farge på der i stedet.

mandag 18. november 2013

Linosnitt

De 2 siste ukene har vi arbeidet med linosnitt.
Vi var på fotosafari på Bergen Naturhistorisk Museum for å finne motiver. Jeg valgte et bilde jeg tok av en skjære som mitt motiv, deretter arbeidet jeg på photoshop med funksjonene svart/hvitt og threshold for å stilisere bildet til en sort og hvit flate. Slik ble det seende ut:

Etter å ha valgt motiv, tegnet jeg det på en linoleumsplate, og begynte å skjære ut de feltene som skulle være hvite med et huljern. Det er veldig viktig å huske at de feltene som står igjen vil få trykksverte på seg. Mens jeg hold på å skjære ut motivet så jeg at det var flere felt jeg kunne ta vekk for å lettere se motivet, så jeg gjorde det. Jeg så også at for å gi trestubben skjæren sitter på litt mer karakteristikk, altså, at det er lettere å se at det er en trestubbe og at skjæren og stubben ikke skulle sige for mye sammen, så improviserte jeg litt.






Når jeg var ferdig med å skjære ut motivet mitt begynte tok jeg trykksverte på en glassplate, rullet en valse slik at trykksverten var jevn på valsen, og så rullet valsen over linoleumsplaten.




Etter du har gjort dette legger en et papir oppå linoleumsplaten, legger dem inne i en avis, og kjører de gjennom en stor rulle.

Jeg tok først noen prøvetrykk med linoleumsplaten bare dekket av sort trykksverte. Etter hvert som at jeg så at motivet ble slik jeg ønsket begynte jeg å trykke på ris-papir.
Jeg bestemte meg for å prøve å trykke med to farger: sort på skjæren, og brun på trestubben. Dette er de to trykkene jeg fikk som jeg likte best:

Det til høyre er det jeg syntes var best fordi den var mest detaljert. Når jeg trykte dette trykket hadde jeg akkurat passe mengde med trykksverte på platen, så den har ikke blitt skvist utover og fjernet detaljer. Jeg liker også godt hvordan ris-papiret har absorbert trykksverten hvor skjæren er i motivet, og fått den til å se mer ekte ut, som om den har fjær. Trykket til venstre har sine gode kvaliteter det også., og jeg liker spesielt godt fargen jeg fikk på trestubben, og hvor jevn fargene har blitt.

fredag 18. oktober 2013

Frukt & Grønt

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er frukt & grønt, jeg har valgt å fokusere på frukt delen fordi jeg hadde muligheten til å ta bilde av et epletre. Så ideen for begge disse bildene var vel hovedsakelig å få tatt et fint bilde av epler på et epletre.

Jeg har lært at det er ganske vanskelig å ta gode bilder av små ting som befinner seg et stykke unna. På noen av bildene jeg tok brukte jeg et veldig stort objektiv på 200mm. Det var vanskelig å holde oppe og bildene ble gjerne litt uklare, men det stoppet ikke meg. Her er de to beste bildene jeg fikk:

Dette bildet er tatt med det gylne snitt i tankene, men på grunn av objektivet har motivet flyttet litt på seg. Hovedvirkemidlet er hovedsakelig farger. Kontrasten på fargene i dette bildet er ikke særlig stor, men fargene spiller fortsatt en viktig rolle. Den hvite mosen bryter på dominansen grønn har i bildet, og gjør bildet mye mer spennende enn om den ikke hadde vært der. 
Lyset i det originale bildet var veldig gulgrønt, så det fikset jeg på inne i Adobe Photoshop med Auto Color.

Jeg liker dette bildet spesielt godt på grunn av mosen som dekker greinen. Men noe jeg ikke er så fornøyd med er at flere steder i bildet er utbrent.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/4, eksponeringstid 1/100 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret litt, og brukt funksjonen Auto Color i Adobe Photoshop.

Dette bildet er også tatt med det gylne snitt i tankene, men her ser ut det litt bedre enn i det forrige bildet. Hovedvirkemidlet er kontrasten mellom det lysegrønne eplet og de bladene solstrålene treffer, og de mørkere bladene i bakgrunnen. 
Det at bakgrunnen på dette bildet er mørkere og altså mer forskjellig fra eplet, enn på det andre bildet gjør at motivet trer mer fram i dette bildet og blir mer tydeligere.
Lyset i det originale bildet var litt for sterkt og lyst, så det fikset jeg på inne på Adobe Photoshop.

Jeg liker dette bildet veldig fordi eplet er mye lettere å se i dette bildet foran den mørkere bakgrunnen i forhold til en god del andre bilder jeg tok.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/4, eksponeringstid 1/100 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet litt, og brukt funksjonen Auto Color i Adobe Photoshop.

Sort/Hvitt

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er sort/hvitt, et egentlig veldig fritt tema. Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg føler meg ovenfor slike frie temaer, de gjør at jeg kan velge akkurat hvilket bilde jeg selv ønsker, men det er vanskelig å vite hvilket bilde jeg liker best. Spesielt om de ikke har noe med hverandre å gjøre for da har de ikke en felles faktor jeg kan dømme dem etter. Jeg har tatt veldig mange bilder i det siste, det gjorde det vanskelig å velge. Så har det seg slik at jeg har vært på klassetur til Frankrike i løpet av denne perioden vi har arbeidet med disse temaene. Begge bildene her er i fra denne turen.



Bildet av denne hunden var tatt når jeg var i Ouistreham, en liten havnelandsby i Normandie. Jeg hadde ingen idé i tankene når jeg tok bildet, jeg tok det bare som et blinkskudd av en hund som gikk rundt i gatene. På grunn av dette har jeg ikke egentlig komponert bildet, men ved et tilfelle er det gylne snitt med i bildet.

Jeg er veldig fornøyd med dette bildet med ranke på at det bare var et blinkskudd. Noe jeg har lært er at det er lett for at deler av motivet kan forsvinne når man endrer til sort/hvitt fordi partiet er for mørkt/lyst, på grunn av dette har jeg måtte endre på kontrasten i bildet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/200 sek, ISO 800. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har redigert bildet om til sort/hvitt og endret på kontrasten i bildet.



Dette bildet er et detaljbilde av Eiffeltårnet i Paris. Ideen med dette bilde var at jeg ønsket å ha et detaljbilde fra det vakre stålverket til tårnet med dens mange fine linjer.

Jeg komponerte dette med det gylne snitt i bakhodet. Hovedvirkemidlet i bildet er linjer som det finnes flere variasjoner av: rette, buede og diagonale linjer. Et annet viktig virkemiddel er kontrasten mellom den lyse himmelen og den mørke strukturen på tårnet. Solen var bak et lag av skyer så jeg fikk en effekt av motlys som skaper en silhuett, men den er ikke fult så sterkt at tårnet ble helt ensfarget.

Jeg har lært at når farger taes vekk og motivet blir ganske ensfarget, forsterkes fasongen, eller i  dette tilfellet strukturen, på motivet. Jeg liker veldig godt hvor rent og enkelt dette bildet ble, og hvordan en kan se strukturen på Eiffeltårnet detaljrikt.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/29, eksponeringstid 1/80 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har redigert bildet om til sort/hvitt og endret på kontrasten i bildet.

Selvportrett

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er selvportrett, et tema som faktisk er veldig vanskelig å arbeide med. Du er ikke bare fotografen, men du er også modellen og en del av publikumet. Jeg gikk inn i denne oppgaven ganske så usikker, men jeg syntes det har gått bra, og jeg har lært å ikke være så veldig selvkritisk, og at ikke gjerne er så gale som det høres ut som. Her er de to bildene jeg var mest fornøyd med:




Jeg hadde en idé om å ta et bilde som representerer det å føle seg liten og ikke god nok. Jeg ser for meg denne sinnstilstanden som noen som har gått seg vill, dypt inne i en mørk skog, hvor det mørke representerer alle de dumme og negative tankene som får en til å føle seg som om man ikke er god nok, og dermed liten og ubetydelig.

Så for å illustrere denne ideen har jeg puttet meg selv inn i en skog. For å få det til å virke veldig mørk rundt meg har jeg stilt inn kameraet på en veldig kort lukkerhastighet og en lav ISO. For å få fokus på fjeset mitt hvor en kan se konflikten som foregår inne i hodet mitt, har jeg stilt inn kameraet på en veldig stor blenderåpning og rammet inn fjeset mitt med et lyst skjerf og den lyse pelsen på hetten jeg har over hodet. Teksturen på pelsen på hetten gjør bildet veldig taktilt, en føler at en kan kjenne hvor myk den er. Når en tar på noe mykt for å kjenne på hvordan det føles, bruker en forsiktige hender og sakte bevegelser, som om det er noe veldig skjørt noe. Det at denne pelsen er rundt hodet mitt gir en inntrykk av at hodet, eller mer korrekt, det inne i hodet: sinnet (tankene dine og den du er) er veldig skjørt, og at en må være veldig forsiktig med det.

Jeg er veldig fornøyd med hvordan dette bilde endte opp og at jeg ikke måtte etter-redigere det for å få det slik jeg tenkte å ha det.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/1.4, eksponeringstid 1/800 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Takk til Kristina for å hjelpe meg med å ta bildet!



Jeg hadde egentlig ikke en idé for det andre bildet mitt, men jeg prøvde meg litt ut med å ta bilder av meg selv. Jeg bestemte meg for at jeg ville gå litt "up close and personal", og prøve å få et naturlig bilde hvor jeg ikke gjør meg til eller spiller. For å få dette til tenkte jeg på ting som gjør meg glad for å prøve å fange et ekte smil, noe som jeg tror du skjønner jeg var suksessfull med. :)

For å gjøre bildet litt spennende og estetisk tok jeg med litt av genseren jeg hadde på meg fordi grønnfargen på den syntes jeg passer veldig godt til hårfargen min. Jeg har brukt en ganske så stor blenderåpning som gjør at genseren min er litt uklar, og ser derfor mykere ut. En annen ting med genseren min er at teksturen på den er også veldig taktil. Når du ser den tenker du på hvordan den kjennes å ta på.
Er et viktig virkemiddel jeg har brukt for å forsterke taktiliteten på genseren er lyset. Lyset har jeg fått til ved å plassere meg bak en gardin, vendt mot vinduet som har persiennene nede, på denne måten får jeg et veldig naturlig og mykt lys. Andre virkemidler er kontrasten mellom det lyse fjeset mitt og det ellers så mørke omgivelsene mine, og fargene i seg selv som er veldig naturlige farger.

Jeg er utrolig fornøyd med dette bildet og likte veldig godt de myke tonene jeg fikk til. Noe jeg ikke er så fornøyde med er at man kan se en liten del av øyenbrynet mitt. Det irriterer meg litt, men er nok bare min indre (selv)kritiker.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/2.8, eksponeringstid 1/25 sek, ISO 400. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Høst

I en fire ukers periode har vi arbeidet med fire forskjellige temaer. Temaet for dette innlegget er høst og mens jeg har arbeidet med det har jeg lært at det er faktisk litt vanskelig å ta fine høst bilder. Lyset er veldig viktig å få i riktig mengde og fra riktig sted for at ikke fargene skal bli feil. Så det har vært vanskelig, men her er de to beste bildene jeg fikk:



Dette bildet var jeg så heldig å få tatt når vi var på klassetur til Caen i Frankrike. Motivet var en idé jeg har lenge hatt lyst å prøve ut, dvs å ta bilde inne i en allé med høstløv på bakken, så jeg er veldig fornøyd med å få ha tatt dette bildet.

Bildet komponerte jeg med linjer veldig mye i tankene, og jeg var veldig opptatt av å få den dybdefølelsen som jeg har oppnådd. Andre vikemidler jeg har brukt er kontrasten mellom de gulgrønne løvene som henger på trærne, og de rødbrune løvene som ligger på bakken, og lyset og skyggene det danner på bakken. Disse virkemidlene er med på å forsterke høstfølelsen jeg får når jeg ser bildet.
Lyset i det originale bildet var litt lysere enn det jeg ønsket, så det fikset jeg i Adobe Photoshop med å redigere kontrasten og lysstyrken.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/8, eksponeringstid 1/80 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet litt, og endret på kontrasten og lysstyrken i Adobe Photoshop.



Dette syntes jeg også er et veldig flott høst bilde. Jeg hadde egentlig ikke en idé om å ta et slikt bilde, men når jeg gikk rundt i Nygårdsparken på utkikk etter noe å ta bilde av så jeg denne benken og tenkte at det ville bli et flott høstbilde. Massen med rødbrune løv som ligger på bakken i bakgrunnen gir en veldig tydelig høstfølelse, men en annen detalj jeg liker veldig godt er at benken er våt med regnvann, noe som er typisk for høst i Bergen.

Når jeg komponerte dette bildet ville jeg ta det bak fra siden av benken slik at jeg fikk med detaljen på armlenet og høstløvet i bakgrunnen. Virkemidler jeg har brukt for å formidle temaet høst er fargen på løvene på bakken, og lyset som treffer benken og avslører at den er våt.
Jeg var veldig heldig med lyset i dette bildet, og er veldig fornøyd med måten det lave morgenlyset reflekteres i vannet på benken. Det eneste jeg ikke er så fornøyd med bildet er den kjedelige grå veien oppe til høyre i bildet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/6.3, eksponeringstid 1/50 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

fredag 27. september 2013

Monotypi

Denne uken har vi jobbet med monotypi. Det vil si å male på en glassplate som ligger over motivet. Etter at du har malt legger du et ark oppå glassplaten og bruker en rulle til å trykke motivet over til arket. Vi fikk i oppgave å ta et selvportrett, redigere det til svart/hvitt og tegne på en bart, og bruke dette til trykkingen.

Dette er bildet jeg valgte og hvordan det ble etter redigeringen
 Her er noen bilder frø og i løpet av prosessen


Når jeg trykte prøvde jeg ut forskjellige teknikker.


Først prøvde jeg et helt vanlig trykk som beskrevet ovenfor, slik ble resultatet da:

Her kan du se at malingen har begynt å tørke enkelte steder, men du får fortsatt godt med deg hva motivet er.


Etterpå vetet jeg arket før jeg la det oppå glassplaten, da ble trykket seende slik ut:

Her fikk ikke arket tørke godt nok før jeg trykte på det, og det begynte å krølle seg mens jeg holdt på med trykkingen. Dette ga en ganske så stilig effekt, og trykket ble en del annerledes enn motivet det går ut i fra.


Tilslutt vetet jeg arket ikke så fult så mye som gangen før, og lot det ligge å tørke mens jeg malte motivet på nytt. Da endte jeg opp med dette som resultat:

Her er trykket litt en mellomting mellom det første og det andre forsøket. Malingen har vært fuktig nok til at det ikke tørket inn, men på grunn av fuktigheten og den større mengden med maling, er malingen blitt gnidd mer utover, og enkelte områder ser større og tykkere ut en det de var opprinnelig.


Jeg har også prøvd å bruke rødmaling sammen med den svarte når jeg trykte. Jeg har fuktet arkene før jeg trykte på dem, ene var fuktigere enn den andre, mens den andre fikk lengre tid på å tørke. Her er resultatene:


På den siste valgte jeg å ikke ta med alle detaljene i fjeset og da ble det seende ut slik:


fredag 20. september 2013

Linjer

Denne uken har vi arbeidet med linjer, og vi har beskjed om å publisere et par bilder som vi liker, og som illustrerer forskjellige typer linjer det kan være i bilder. Noe jeg merket når jeg holdt på med å ta bildene, var at jeg har en tendens til å gå litt mer innpå motivet slik at det blir litt ugjenkjennelig og abstrakt, og nesten som en slags flatekomposisjon. Dette kan du se på de to første bildene mine.


Horisontale & vertikale linjer
I dette bildet er det både horisontale og vertikale linjer. Noe jeg liker spesielt godt hvordan fargene spiller sammen. Jeg liker også at de mørkere fargene skaper en kontrast mot den ellers så lyse bakgrunnen. Og for å være helt ærlig så ville ikke dette bildet vært særlig spennende eller vakkert på samme måten om fargene og kontrastene de skaper hadde vært her.
Noe som også er flott med dette bildet er de små detaljene som bryter de horisontale og vertikale linjene, altså den nok så tydelige diagonale linjen som gir bildet mer dynamikk, og den bua linjen på toppen av den tykke linjen til venstre i bildet. Denne linjen og streken som går ned i fra midten av den er med på å gi søylen mer dimensjon, den ser tredimensjonal ut og trer litt ut av bildet, og skaper noe mykt i bildet som er en kontrast mot alle de harde linjene i bildet.
Selv om bildet er delt inn i ganske så mange linjer, synes jeg ikke at dette skaper uro.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 400. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har bare beskåret bildet litt i ettertid, og ikke noen annen form for redigering. For å oppnå dette bildet har jeg brukt froskeperspektiv.


Diagonale linjer
Dette bildet består hovedsakelig av diagonale linjer, disse gjør bildet veldig dynamisk. Det jeg likte best med dette bildet er hvordan belysningen og skyggene skaper klare og tydelige kontraster mellom de forskjellige linjene, hadde det vært de samme fargene som gikk og igjen hadde ikke bildet vært like spennende.
Som jeg nevnte tidligere så er det ikke veldig lett å se hva dette er bilde av i virkeligheten, det er rett og slett blitt veldig abstrakt. Men enkelte steder går det diagonale linjer i motsatt retningen, og noen få vertikale linjer som er med på å gi bildet litt mer rom og gjøre det lettere å identifisere hva det egentlig er bilde av.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har bare beskåret bildet litt i ettertid, og ikke noen annen form for redigering. For å oppnå dette bildet har jeg brukt froskeperspektiv.

S-linjer
Dette bildet er mer tydelig å se hva det skal forestille enn de to første, og dette er et eksempel på såkalte s-linjer. S-linjer gir deg følelsen av at du blir ført innover i motivet og gir derfor bildet dybde. Her i bildet gir linjen en myk kurve, som er med på å gjøre bildet mer harmonisk.
Jeg har redigert dette bildet om til svart/hvitt fordi jeg synes at da blir kontrasten mellom de forskjellige flatene tydeligere og det blir mer harmonisk.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har etter-redigert bildet om til svart/hvitt.

lørdag 14. september 2013

Eksperimentering med Kamerafunksjonene; Blenderåpning & Lukkertid

Denne uken har vi fortsatt å jobbe med å bli kjent med kameraene våres, men mer spesifisert med funksjonene blenderåpning og lukkertid. I dette innlegget snakker jeg om hva jeg har lært om lang og kort lukkertid. Vi har fått i oppdrag å velge det beste bildet vi har tatt i fra hver funksjon, og dette er de jeg har valgt:

Jeg likte veldig godt blenderåpningsbildet mitt fra forrige uke, men denne uken har jeg fått et bilde som jeg synes er mer spennende. Bildet er ganske så mørkt, men området hvor jeg har fokusert på står ut med at det er lysere. Lyset er på en måte med på å illustrere formen på soppen, og dette kombinert med at området jeg har fokusert på er mye skarpere og klarere, gjør det tydelig at det er soppen som er motivet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/40 sek, ISO 800. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.


Hvis du ser tilbake på sist innlegg, så forklarer jeg at jeg hadde litt problemer med å finne motiv som ville bli interessante med lang lukkertid, så jeg endte opp med et litt basic og kjedelig bilde. Denne uken har jeg funnet flere gøyale motiver, og hadde derfor litt vanskeligheter med å bestemme meg for hvilket foto som ble best. Jeg bestemte med til slutt for dette bildet fordi jeg synes at det det var litt mer interessant det som skjedde i dette bildet enn de andre. Det jeg liker så godt med dette bildet er hvordan bussen som er i bevegelse danner en slags skille vegg mellom de to sidene av veien.

Dette bildet er tatt med lang lukkertid. Lukkertid er hvor lenge lyset slipper inn i kameraet. Ved å bruke en lang lukkertid kan vi fremheve bevegelser. I dette bildet er det bevegelsen til bussen som blir fremhevet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/36, eksponeringstid 2,5 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet, og brukt funksjonene auto kontrast, auto farger og jeg prøver lykken i picasa for at bildet skulle bli litt mer tydeligere.



Her er et annet bilde jeg har tatt. På dette bildet har jeg brukt en veldig kort lukkertid. Når du bruker en kort lukkertid kan du fryse bevegelser. I dette bildet er det bevegelsen til de fallende løvbladene som er fryst. Jeg liker dette bildet veldig godt med hvor høstlig det ser ut og gleden du kan se i fjeset til modellen mens hun beskuer løvene falle.

Ideen med dette bildet var å teste ut hvordan det ville se ut om jeg brukte kort lukkertid på fallende løv, og om det ble bra bilder av det. Det viste seg at jeg fikk mange flotte bilder, dette er bare ett av dem.

Bildet er komponert ved at motivet (modellen og løvene) er plassert midt på tverraksen i et halvtotalt utsnitt og normalperspektiv.
Hovedvirkemidlet i bildet er å fange øyeblikket, det er det som var hele ideen med bildet. Et annet tydelig vikemiddel er hvordan de varme, lyse fargene på modellen og løvene, skaper en kontrast mot den mørke, og litt kalde, bakgrunnen. Dette gjør at motivet trer fram i bildet.
Lyset i det originale bildet var litt flatt, det gjorde at modellen og bladene gle litt for mye inn i bakgrunnen. Dette fikset jeg i Adobe Photoshop med å redigere kontrasten og lysstyrken i bildet slik at motivet skulle bli tydeligere.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/1.4, eksponeringstid 1/200 sek, ISO 640. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har endret på kontrasten og lysstyrken i Adobe Photoshop.

Takk til Chung Cao for å være modell!

fredag 6. september 2013

Eksperimentering med Kamerafunksjonene; Blenderåpning

Denne uken har vi jobbet med å bli bedre kjent med kameraene våres, så da fikk vi i oppgave å ta nærbilder og eksperimentere med de ulike funksjonene på kameraet. Jeg har for det meste innstilt alle funksjonene som er brukt selv, det vil si både lukketid, blenderåpning, ISO og hvitbalanse.

Jeg har fokusert på blenderåpnings bilder denne uken. Blenderåpningen bestemmer hvor mye lys som skal slippes inn i kameraet. Jeg har prøvd meg på lukkertid bilder denne uken, men pga mangel av stativ og motiver, så kommer lukkertidbilder neste uke.


Dette er det bildet som jeg liker best i fra stor blenderåpningsdelen av oppgaven,

Jeg har lært at ved stor blenderåpning slippes det inn mye lys gjennom objektivet. Stor blenderåpning betyr også liten dybdeskarphet, det vil si det du fokuserer på blir skarpt, mens andre objekter lengre vekke eller nærmere blir uskarpe. På denne måten kan du isolere et eller flere motiver slik at de framheves, og andre deler av bildet blir fjernet helt eller bli uskarpe.

Dette bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 1600. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Dette er det bildet som jeg liker best i fra liten blenderåpningsdelen av oppgaven,

Jeg har lært ar ved liten blenderåpning slippes det inn lite lys gjennom objektivet. Liten blenderåpning betyr også større dybdeskarphet, det vil si at alt i bildet blir skarpt og ingen del av motivet blir mindre viktig enn hovedmotivet.

Det er tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/11, eksponeringstid 1/20 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

fredag 30. august 2013

Bilde som Samfunnsreplikk


Ideen/budskapet: Dette bildet er ment som å være en replikk til hvordan unge i intetnettgenerasjonen nedprioriterer søvn for å sitte på PC'en til langt på natt, selv om de er trøtte, og hvordan dette gjør at de stiller opp på skolen neste dag utslitt og trøtt, og får derfor ikke fullstendig utnyttet sitt læringspotensial.

Komposisjon: Til dette bildet ville jeg at PC'en skulle være den eneste lyskilden, både for å oppfatte at det er natt, men også for at jeg skulle få frem den kontrast jeg ønsket mellom lyset fra skjermen og mørket rundt modellen. På grunn av dette måtte jeg ta bilde uten blits. Ellers så har jeg fokusert på modellens fjes for at man skal tydeligere se hvor trøtt hun er i blikket.

Verktøy og innstillinger: Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/1.4, eksponeringstid 1/13 sek, ISO 1600. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.


torsdag 29. august 2013

Velkommen!

Hei, og velkommen til min trykk og foto blogg. Her kommer jeg til å legge ut bilder jeg har tatt til oppgaver jeg fått i trykk og foto faget. Håper dere kommer til å like bloggen min! :)