De 2 siste ukene har vi arbeidet med linosnitt.
Vi var på fotosafari på Bergen Naturhistorisk Museum for å finne motiver. Jeg valgte et bilde jeg tok av en skjære som mitt motiv, deretter arbeidet jeg på photoshop med funksjonene svart/hvitt og threshold for å stilisere bildet til en sort og hvit flate. Slik ble det seende ut:
Etter å ha valgt motiv, tegnet jeg det på en linoleumsplate, og begynte å skjære ut de feltene som skulle være hvite med et huljern. Det er veldig viktig å huske at de feltene som står igjen vil få trykksverte på seg. Mens jeg hold på å skjære ut motivet så jeg at det var flere felt jeg kunne ta vekk for å lettere se motivet, så jeg gjorde det. Jeg så også at for å gi trestubben skjæren sitter på litt mer karakteristikk, altså, at det er lettere å se at det er en trestubbe og at skjæren og stubben ikke skulle sige for mye sammen, så improviserte jeg litt.
Når jeg var ferdig med å skjære ut motivet mitt begynte tok jeg trykksverte på en glassplate, rullet en valse slik at trykksverten var jevn på valsen, og så rullet valsen over linoleumsplaten.
Etter du har gjort dette legger en et papir oppå linoleumsplaten, legger dem inne i en avis, og kjører de gjennom en stor rulle.
Jeg tok først noen prøvetrykk med linoleumsplaten bare dekket av sort trykksverte. Etter hvert som at jeg så at motivet ble slik jeg ønsket begynte jeg å trykke på ris-papir.
Jeg bestemte meg for å prøve å trykke med to farger: sort på skjæren, og brun på trestubben. Dette er de to trykkene jeg fikk som jeg likte best:
Det til høyre er det jeg syntes var best fordi den var mest detaljert. Når jeg trykte dette trykket hadde jeg akkurat passe mengde med trykksverte på platen, så den har ikke blitt skvist utover og fjernet detaljer. Jeg liker også godt hvordan ris-papiret har absorbert trykksverten hvor skjæren er i motivet, og fått den til å se mer ekte ut, som om den har fjær. Trykket til venstre har sine gode kvaliteter det også., og jeg liker spesielt godt fargen jeg fikk på trestubben, og hvor jevn fargene har blitt.