fredag 27. september 2013

Monotypi

Denne uken har vi jobbet med monotypi. Det vil si å male på en glassplate som ligger over motivet. Etter at du har malt legger du et ark oppå glassplaten og bruker en rulle til å trykke motivet over til arket. Vi fikk i oppgave å ta et selvportrett, redigere det til svart/hvitt og tegne på en bart, og bruke dette til trykkingen.

Dette er bildet jeg valgte og hvordan det ble etter redigeringen
 Her er noen bilder frø og i løpet av prosessen


Når jeg trykte prøvde jeg ut forskjellige teknikker.


Først prøvde jeg et helt vanlig trykk som beskrevet ovenfor, slik ble resultatet da:

Her kan du se at malingen har begynt å tørke enkelte steder, men du får fortsatt godt med deg hva motivet er.


Etterpå vetet jeg arket før jeg la det oppå glassplaten, da ble trykket seende slik ut:

Her fikk ikke arket tørke godt nok før jeg trykte på det, og det begynte å krølle seg mens jeg holdt på med trykkingen. Dette ga en ganske så stilig effekt, og trykket ble en del annerledes enn motivet det går ut i fra.


Tilslutt vetet jeg arket ikke så fult så mye som gangen før, og lot det ligge å tørke mens jeg malte motivet på nytt. Da endte jeg opp med dette som resultat:

Her er trykket litt en mellomting mellom det første og det andre forsøket. Malingen har vært fuktig nok til at det ikke tørket inn, men på grunn av fuktigheten og den større mengden med maling, er malingen blitt gnidd mer utover, og enkelte områder ser større og tykkere ut en det de var opprinnelig.


Jeg har også prøvd å bruke rødmaling sammen med den svarte når jeg trykte. Jeg har fuktet arkene før jeg trykte på dem, ene var fuktigere enn den andre, mens den andre fikk lengre tid på å tørke. Her er resultatene:


På den siste valgte jeg å ikke ta med alle detaljene i fjeset og da ble det seende ut slik:


fredag 20. september 2013

Linjer

Denne uken har vi arbeidet med linjer, og vi har beskjed om å publisere et par bilder som vi liker, og som illustrerer forskjellige typer linjer det kan være i bilder. Noe jeg merket når jeg holdt på med å ta bildene, var at jeg har en tendens til å gå litt mer innpå motivet slik at det blir litt ugjenkjennelig og abstrakt, og nesten som en slags flatekomposisjon. Dette kan du se på de to første bildene mine.


Horisontale & vertikale linjer
I dette bildet er det både horisontale og vertikale linjer. Noe jeg liker spesielt godt hvordan fargene spiller sammen. Jeg liker også at de mørkere fargene skaper en kontrast mot den ellers så lyse bakgrunnen. Og for å være helt ærlig så ville ikke dette bildet vært særlig spennende eller vakkert på samme måten om fargene og kontrastene de skaper hadde vært her.
Noe som også er flott med dette bildet er de små detaljene som bryter de horisontale og vertikale linjene, altså den nok så tydelige diagonale linjen som gir bildet mer dynamikk, og den bua linjen på toppen av den tykke linjen til venstre i bildet. Denne linjen og streken som går ned i fra midten av den er med på å gi søylen mer dimensjon, den ser tredimensjonal ut og trer litt ut av bildet, og skaper noe mykt i bildet som er en kontrast mot alle de harde linjene i bildet.
Selv om bildet er delt inn i ganske så mange linjer, synes jeg ikke at dette skaper uro.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 400. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har bare beskåret bildet litt i ettertid, og ikke noen annen form for redigering. For å oppnå dette bildet har jeg brukt froskeperspektiv.


Diagonale linjer
Dette bildet består hovedsakelig av diagonale linjer, disse gjør bildet veldig dynamisk. Det jeg likte best med dette bildet er hvordan belysningen og skyggene skaper klare og tydelige kontraster mellom de forskjellige linjene, hadde det vært de samme fargene som gikk og igjen hadde ikke bildet vært like spennende.
Som jeg nevnte tidligere så er det ikke veldig lett å se hva dette er bilde av i virkeligheten, det er rett og slett blitt veldig abstrakt. Men enkelte steder går det diagonale linjer i motsatt retningen, og noen få vertikale linjer som er med på å gi bildet litt mer rom og gjøre det lettere å identifisere hva det egentlig er bilde av.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har bare beskåret bildet litt i ettertid, og ikke noen annen form for redigering. For å oppnå dette bildet har jeg brukt froskeperspektiv.

S-linjer
Dette bildet er mer tydelig å se hva det skal forestille enn de to første, og dette er et eksempel på såkalte s-linjer. S-linjer gir deg følelsen av at du blir ført innover i motivet og gir derfor bildet dybde. Her i bildet gir linjen en myk kurve, som er med på å gjøre bildet mer harmonisk.
Jeg har redigert dette bildet om til svart/hvitt fordi jeg synes at da blir kontrasten mellom de forskjellige flatene tydeligere og det blir mer harmonisk.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har etter-redigert bildet om til svart/hvitt.

lørdag 14. september 2013

Eksperimentering med Kamerafunksjonene; Blenderåpning & Lukkertid

Denne uken har vi fortsatt å jobbe med å bli kjent med kameraene våres, men mer spesifisert med funksjonene blenderåpning og lukkertid. I dette innlegget snakker jeg om hva jeg har lært om lang og kort lukkertid. Vi har fått i oppdrag å velge det beste bildet vi har tatt i fra hver funksjon, og dette er de jeg har valgt:

Jeg likte veldig godt blenderåpningsbildet mitt fra forrige uke, men denne uken har jeg fått et bilde som jeg synes er mer spennende. Bildet er ganske så mørkt, men området hvor jeg har fokusert på står ut med at det er lysere. Lyset er på en måte med på å illustrere formen på soppen, og dette kombinert med at området jeg har fokusert på er mye skarpere og klarere, gjør det tydelig at det er soppen som er motivet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/40 sek, ISO 800. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.


Hvis du ser tilbake på sist innlegg, så forklarer jeg at jeg hadde litt problemer med å finne motiv som ville bli interessante med lang lukkertid, så jeg endte opp med et litt basic og kjedelig bilde. Denne uken har jeg funnet flere gøyale motiver, og hadde derfor litt vanskeligheter med å bestemme meg for hvilket foto som ble best. Jeg bestemte med til slutt for dette bildet fordi jeg synes at det det var litt mer interessant det som skjedde i dette bildet enn de andre. Det jeg liker så godt med dette bildet er hvordan bussen som er i bevegelse danner en slags skille vegg mellom de to sidene av veien.

Dette bildet er tatt med lang lukkertid. Lukkertid er hvor lenge lyset slipper inn i kameraet. Ved å bruke en lang lukkertid kan vi fremheve bevegelser. I dette bildet er det bevegelsen til bussen som blir fremhevet.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/36, eksponeringstid 2,5 sek, ISO 100. Det er ikke blitt brukt blits, jeg har beskåret bildet, og brukt funksjonene auto kontrast, auto farger og jeg prøver lykken i picasa for at bildet skulle bli litt mer tydeligere.



Her er et annet bilde jeg har tatt. På dette bildet har jeg brukt en veldig kort lukkertid. Når du bruker en kort lukkertid kan du fryse bevegelser. I dette bildet er det bevegelsen til de fallende løvbladene som er fryst. Jeg liker dette bildet veldig godt med hvor høstlig det ser ut og gleden du kan se i fjeset til modellen mens hun beskuer løvene falle.

Ideen med dette bildet var å teste ut hvordan det ville se ut om jeg brukte kort lukkertid på fallende løv, og om det ble bra bilder av det. Det viste seg at jeg fikk mange flotte bilder, dette er bare ett av dem.

Bildet er komponert ved at motivet (modellen og løvene) er plassert midt på tverraksen i et halvtotalt utsnitt og normalperspektiv.
Hovedvirkemidlet i bildet er å fange øyeblikket, det er det som var hele ideen med bildet. Et annet tydelig vikemiddel er hvordan de varme, lyse fargene på modellen og løvene, skaper en kontrast mot den mørke, og litt kalde, bakgrunnen. Dette gjør at motivet trer fram i bildet.
Lyset i det originale bildet var litt flatt, det gjorde at modellen og bladene gle litt for mye inn i bakgrunnen. Dette fikset jeg i Adobe Photoshop med å redigere kontrasten og lysstyrken i bildet slik at motivet skulle bli tydeligere.

Bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/1.4, eksponeringstid 1/200 sek, ISO 640. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har endret på kontrasten og lysstyrken i Adobe Photoshop.

Takk til Chung Cao for å være modell!

fredag 6. september 2013

Eksperimentering med Kamerafunksjonene; Blenderåpning

Denne uken har vi jobbet med å bli bedre kjent med kameraene våres, så da fikk vi i oppgave å ta nærbilder og eksperimentere med de ulike funksjonene på kameraet. Jeg har for det meste innstilt alle funksjonene som er brukt selv, det vil si både lukketid, blenderåpning, ISO og hvitbalanse.

Jeg har fokusert på blenderåpnings bilder denne uken. Blenderåpningen bestemmer hvor mye lys som skal slippes inn i kameraet. Jeg har prøvd meg på lukkertid bilder denne uken, men pga mangel av stativ og motiver, så kommer lukkertidbilder neste uke.


Dette er det bildet som jeg liker best i fra stor blenderåpningsdelen av oppgaven,

Jeg har lært at ved stor blenderåpning slippes det inn mye lys gjennom objektivet. Stor blenderåpning betyr også liten dybdeskarphet, det vil si det du fokuserer på blir skarpt, mens andre objekter lengre vekke eller nærmere blir uskarpe. På denne måten kan du isolere et eller flere motiver slik at de framheves, og andre deler av bildet blir fjernet helt eller bli uskarpe.

Dette bildet ble tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/5.6, eksponeringstid 1/30 sek, ISO 1600. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.

Dette er det bildet som jeg liker best i fra liten blenderåpningsdelen av oppgaven,

Jeg har lært ar ved liten blenderåpning slippes det inn lite lys gjennom objektivet. Liten blenderåpning betyr også større dybdeskarphet, det vil si at alt i bildet blir skarpt og ingen del av motivet blir mindre viktig enn hovedmotivet.

Det er tatt med et Canon EOS 500D kamera med blenderåpning f/11, eksponeringstid 1/20 sek, ISO 200. Det er ikke blitt brukt blits, og jeg har heller ikke etter-redigert bildet.